Intâlniri cu comunitățile locale din zona Țării Făgărașului.

După succesul celei de-a V-a ediții a proiectul “Liderii de mâine” desfășurat în primăvara acestui an in Tara Fagarasului”, proiect adresat tinerilor din 6 colegii si licee din Făgăraș și Victoria, in vară ne-am propus să cunoaștem și comunitățile din împrejurimi.

Astfel, am avut experiențe extraordinare, datorită întâlnirilor organizate cu comunitățile locale din zona Țării Făgărașului. Cu ocazia acestor evenimente am aflat care sunt provocările  administrative, culturale și educationale cu care se confruntă aceste comunități.

Ca urmare, împreună cu oamenii minunați pe care i-am întâlnit, am identificat moduri prin care AFAFCI Brașov se poate implica și ajuta aceste comunități.

COBOR-TICUS:

Vizita la Ticuș-Cobor ne-a arătat că există comunități foarte mici, destul de izolate, ce se confruntă cu provocări din multe puncte de vedere, atât pe plan social, cât și material.

Totuși, am cunoscut aici oameni, care generează în jurul lor nuclee de bine, ce întreprind acțiuni susținute, cu potențialul de a recrea comunitățile.

GOSPODARIA  COBOR

Este locul pe care l-am explorat cu entuziasm și unde am fost răsfățate prin ospitalitatea gazdelor. Am descoperit cum poți crea valoare prin implicare și efort susținut, continuu.

Aici gazdele au creat o mică oază, unde arhitectura locală este încet dar foarte bine revitalizată, prin întreținerea construcțiilor existente dar și prin inserții contemporane ce se integrează bine în arhitectura locului.

Resursele naturale ale locului sunt fructificate, prin existența fermei, dar și a traseelor turistice, sau a grădinii generoase unde pot fi găzduite evenimente.

 

 

Am cunoscut oameni dedicați, printre care Angelika Holdreich și Anne Joliff.

Angelika Holdreich este un om implicat, ce locuiește și susține comunitatea și copiii din Ticuș, prin propriile acțiuni de voluntariat, alături de oamenii care aleg să o susțină.

Anne Joliff, de asemenea un om valoros, membră în Asociația Bun Venit Transilvania – grup de oameni dedicați, care sprijină copiii și comunitatea din Cobor și Lovnic, prin crearea unei mini-biblioteci și acțiuni de alfabetizare.

 

Una dintre problemele acute semnalate este lipsa transportului școlar direct, din Cobor-Ticuș, către orașul Făgăraș. Pe acest subiect sperăm să identificăm moduri de rezolvare.

BUNEȘTI – CLOAȘTERF SASCHIZ

Vizita la Bunești-Saschiz-Cloașterf ne-a adus în prim plan o perspectivă cu o vibrație de oprimism, prosperitate și echilibru.

Am cunoscut oameni conectați la viața comunității, conectați la valorile locale culturale și naturale, punându-le în lumină și creând bunăstare în jurul lor.

Cu această ocazie am vizionat două dintre proiectele de arhitectură la care a lucrat colega noastră, arhitect Raluca Zbarcea, alături de arhitectul Alexandru Prodan, și numeroasa echipă de ingineri și constructori colaboratori.

PENSIUNEA HAUS RETHER

din Bunești, beneficiar Alexander Kloos este un proiect ce își propune a pune în valoare arhitectura locală cu specific săsesc.

Gospodăria existentă își păstrează configurația, prin păstrarea casei principale, a căsuței, și a șurii. Șopronul este transformat într-un mic spațiu ce acomodează funcțiunea de cazare. Corpul astfel transformat păstrează proporțiile dar și structura de lemn a vechiului șopron, care este lăsat la vedere, atât în interiorul spațiului căt și în exteriorul său.

 

 

 

CAMPING ZORI

din satul Cloașter, comuna Saschiz, beneficiar Florentina Călugăr este localizat lângă biserica fortificată, pe parcela generoasă a fostei case parohiale.

Ansamblul a fost revitalizat în timp, la momentul achiziției pe parcelă se regăsea doar o casă în ruină.

Propunerea de arhitectură a pornit de la reîntregirea ansamblului, prin amplasarea unui volum ce să invoce imaginea șurii, amplasată pe linia acestora. Volumul propus acomodează funcțiuni ce deservesc funcționarea campingului: recepție, grupuri sanitare, loc de luat masa. Acesta este proiectat într-un limbaj arhitectural contemporan, realizat cu materiale simple și cu accente de specific arhitectural: țigla ceramică realizată manual recuperată și lemnul de stejar.

Pe Florentina Călugăr am cunoscut-o ca un membru foarte dedicat comunității locale, ce activează alături de colegii din GAL Dealurile Târnavelor, pentru a genera valoare și prosperitate.

Am cunoscut-o și pe Cristina Iliescu, managerul proiectului Colinele Transilvaniei, care își dedică activitatea pentru dezvoltarea armonioasă a zonei, prin activități de eco-turism autentic.

Ne-am bucurat să îi cunoaștem la Saschiz și pe Ibi (Ibalyka Macarov), Oana și Rudolf Poledna, oameni harnici și primitori, implicați în comunitatea locală care generează valoare alături și pentru aceasta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *