Liderii de Mâine în Țara Făgărașului. Modulul III

Liderii de Mâine în Țara Făgărașului. Modulul III

  • Vizita la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă
  • Administrație Publică

Elevii din unitățile liceale din Făgăraș și Victoria, implicați în a cincea ediție a proiectul „Liderii de Mâine în Țara Făgărașului” organizat de AFAFCI Brașov, au vizitat Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă.

  

După ce au primit câteva informații despre activitatea Academiei, „liderii de mâine” au avut ocazia să vadă simulatoarele de zbor și să stea de vorbă cu actualii cursanți ai instituției, doar cu câțiva ani mai în vârstă ca ei, despre viitoarea viaţă de student militar.

Cu ce impresii au părăsit Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă elevii „înrolați” în programul AFAFCI Brașov?

Violeta Câciu, elevă la Colegiul Tehnic Dr. Alexandru Bărbat, Victoria: „Mi-a plăcut foarte mult la Academie. Totul a fost de interes acolo. Am primit multe informații care ne-ar putea orienta către o astfel de carieră”.

Alexandru Sucaciu, Liceul Tehnologic Dr Ioan Șenchea, Făgăraș:  „La Academie a fost o experiență foarte frumoasă, am aflat niște informații care m-au surprins. Am fost impresionat de tot ce am văzut și aflat acolo”.

Mara Durlă, Colegiul Național Radu Negru, Făgăraș: „Mi-a plăcut foarte mult la Academia Forțelor Aeriene, am testat un aparat VR și am asistat la o simulare de zbor, am văzut cum zbura un avion și cum s-a prăbușit. Nu am mai avut o astfel de experiență, a fost o onoare pentru mine. Sunt fericită că am intrat în acest program al AFAFCI Brașov”.

Vizita elevilor la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă a fost primul eveniment din agenda Modulului III Administrație Publică, desfășurat în 4 mai 2023, ca parte a proiectului „Liderii de Mâine în Țara Făgărașului”.

A urmat apoi întrevederea cu prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică.

Cu acest prilej, adolescenţii au aflat modul în care îşi desfăşoară activitatea cele două autorităţi, prerogativele pe care le exercită, modul în care colaborează cu celelalte instituţii publice şi administraţii locale, dar şi provocările din activitatea administrativă.

Prefectul Mihai Cătălin Văsii le-a prezentat elevilor principalele atribuții ale prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, relațiile acestuia cu autoritățile administrației publice locale și cu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, precum și modul în care funcționează Instituția Prefectului.

Prefectul Cătălin Văsii: „Îmi doresc din toată inima să avem lideri de aici, din județ. A fost o întâlnire benefică, în care am încercat să explic puțin care sunt atribuțiile instituției prefectului și a prefectului. Poate că informația a fost mai condensată, dar sper să poată fi procesată de fiecare dintre participanți, astfel încât ei să înțeleagă care este rolul nostru și să facă delimitarea de alte funcții. Mi-am arătat disponibilitatea de a fi parteneri în continuare in acest proeict și de câte ori va fi nevoie voi răspunde prezent pentru a discuta cu viitorii lideri ai noștri”.

Șerban Todorică: „Viitorul depinde de voi, mai ales că din rândurile voastre se vor alege viitorii lideri. În administraţie este loc pentru oameni noi, pentru tineri care să schimbe din interior sistemul şi mentalităţile. Vă aşteptăm alături de noi, să vă doriţi să lucraţi în administraţie, să vă implicaţi în viaţa comunităţilor în care trăiţi şi să schimbaţi în bine societatea românească”, a fost și îndemnul transmis tinerilor de către vicepreşedintele CJ Todorică Şerban.

Ziua s-a încheiat cu vizitarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, unde ghid le-a fost reprezentantul CJ Brașov, Mihai Manolache.

 

Mi-a făcut plăcere să fiu gazda liderilor de mâine din Țara Făgărașului, care au avut oportunitatea să viziteze Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav cu aproximativ o lună înainte de inaugurarea oficială. Ei au avut ocazia să afle mai multe informații despre viitoarele destinații care vor fi operate de pe aeroport, despre funcționarea acestuia, precum și alte detalii importante. Clar este un lucru îmbucurător și pozitiv pentru întreg județul Brașov, pentru Țara Făgărașului și pentru întreaga regiune”, a spus Mihai Manolache la finalul evenimentului.

Reamintim că obiectivul proiectului este de a le oferi tinerilor informații referitoare la mecanismele de funcționare a comunității locale, de a le clarifica rolul și aria de acțiune ale instituțiilor publice locale și de a le facilita dialogul cu liderii locali din domenii precum: administrație publică, educație, economie, cultură, turism și sănătate.

 

Articol realizat de Camelia Vlad

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *